hrad Břecštejn

Bruštejn, Silberštejn
Zřícenina hradu z poloviny 15. století založeného Mikulášem Zilvárem. Od 2. poloviny 16. století neobydlen. Celé 17. století označován jako pustý.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Nevelký hrádek zaujme především svojí kompaktností a rudohnědou barvou zdiva. Je vystavěn na nevelké skále. Vedle hradu se krčí malá chaloupka, ve které občas přebýval náš bývalý prezident Václav Havel. Takže pokud budete chtít u hradu nocovat, připravte si občanky na kontrolu. :-)
Vlky, 28.5. 2002

historie

Nejstarší zpráva o této lokalitě pochází z r. 1336, kdy se na Trutnovsku připomíná rytíř Otto ze Steinu. O něm víme pouze to, že daroval trutnovskému klášteru zderazských křižovníků Božího hrobu tři lány půdy ve vsi Oblanově. Původní název hradu byl tedy Stein. Co vedlo k jeho zániku, není známo, protože žádné jiné zprávy se o něm nezachovaly. Teprve ze zápisu v trutnovských manských deskách z r. 1455, ve kterém je uváděn Mikuláš (Nykl) Zilvár

Hrady, zámky a tvrze V Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 28.5. 2002

Trutnov  (TU)