Hrady.cz
Městské divadlo v klasicistním stylu bylo postaveno r. 1822 (arch. Josef Gaube). R. 1923 bylo divadlo rozšířeno do Gebhardovy uličky. Od r. 1945 Divadlo K. H. Máchy. R. 1969 bylo divadlo v havarijním stavu uzavřeno. Roku 1979 se zřítila severní stěna jižního křídla. Rekonstrukce v l. 1989 - 1991.
Graficke pismenko První divadelní představení se v Litoměřicích hrála již kolem r. 1549 na městské utrakvistické koleji. Po r. 1654 začali jezuité budovat v Litoměřicích svou kolej, jejíž součástí bylo i divadlo. Až r. 1822 bylo postaveno na místě vojenské sýpky Městské divadlo. Budovu v klasicistním stylu navrhl stavitel Josef Gaube, který je autorem řady budov v Litoměřicích. Zajímavostí je, že stavba mohla být realizována díky půjčce 1200 zlatých, které zapůjčil městu první krajský komisař v Litoměřicích František Serafínský z Menschegen. Půjčka byla poté splácena z výtěžku divadelních představení až do r. 1835. Divadlo bylo slavnostně otevřeno dne 18. 12. 1822. ...

popis

Západní průčelí budovy divadla je orientováno do ulice Máchovy schody (dříve Gebhardova ulice). Půdorys hlavní budovy divadla, obdélný se zkosenou jižní stranou, zřejmě původně kopíroval městské hradby. Na jihovýchodě přiléhá k hlavní budově provozní křídlo divadla. Divadlo nemá typické reprezentativní průčelí - pouze z něj vystupuje boční rizalit, kde byl původně hlavní vstup (současný hlavní vstup je ve východním křídle). Západní fasádu

Občerstvení, Rezervace
     Litoměřice  (LT)