Hrady.cz
Historické jádro zabírá ostrožnu nad Ohří. Vznik hradiště je kladen do pol.10.st. R.1265 Přemysl II. Otakar městu udělil významná privilegia. Stalo se jedním z nejvýznamnějších po Praze. Po třicetileté válce úpadek, z kterého se již nevzpamatovalo.
Noční radnice se sloupem nejsvětější trojice.
Žatec je město na severu v Ústeckém kraji, okrese Louny. Leží na řece Ohři. Leží uprostřed Žatecké pánve, která vznikla působením řeky Ohře. Město leží poměrně vysoko na ostrožně nad zákrutem řeky.
Historické jádro Žatce zabírá celou plochu ostrožny vysoko nad Ohří. Příkré stěny se nad řekou zdvíhají přibližně do výše 35 metrů. Město Žatec bylo v roce 1987 vyhlášeno Městskou památkovou rezervací.
Město leží na silničním tahu Plzeň – Most a 5 km od hlavního silničního spojení Praha – Chomutov. Městem prochází železniční trať Praha – Chomutov a křižuje se zde s tratí Praha – Most.

Historie města
    Vznik žateckého hradiště je kladen do poloviny 10. století. Žatecké hradiště se stalo knížecím údělem pro mladší členy panovnického rodu. Nejstarší zmínka o Žatci je v kronice Dětmara z Merseburku k roku 1004. Zmínka kronikáře Dětmara se váže mimo jiné ke kostelu, který stál uvnitř hradu. Celkem se jednalo přibližně o pětihektarovou plochu, kterou zabíralo přemyslovské hradiště. Žatec, který jako město vznikl plynule ze stávajícího hradiště,

Památky:
    Městská radnice a její věž je dominantou náměstí Svobody. Dnešní radniční věž stála na svém místě pravděpodobně již před r. 1362. Evangelický kostel stojí v Husově ulici je byl postaven v r. 1897 v pseudorenesančním stylu. Chrám Nanebevzetí Panny Marie je jednou z nejvýznamnějších památek města, jejíž založení spadá do románského období. Dodnes je do značné výšky dochováno dvouvěžové románské průčelí a z původní stavby pochází patrně i

Louny  (LN)
    Žatec