Hrady.cz
Pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého dal vyrobit r. 1706 litoměřický rychtář Gottfried Sebastian Heintz. Není známo, kdo toto umělecké dílo vytvořil. Další nápis obsahuje chronogram 1760, toho roku sem byla přemístěna svatojánská pobožnost. Od r. 1958 patří pilíř se sochou mezi chráněné památky ČR.
Graficke pismenko Pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého stojí u domu čp. 259/12 v Michalské ulici (dnes Úřad práce). Pilíř se zadní stranou dotýká stěny budovy. Na pilíři (hned pod sochou) je nápis s chronogramem (1706) - podle nápisu dal pilíř se sochou vytvořit k uctění svatého Jana Nepomuckého r. 1706 A. S. Heines. Jméno (pravděpodobně zkomolené při opravách pilíře) patří někdejšímu litoměřickému rychtáři Gottfriedovi Sebastianovi Heintzovi. Není známo, kdo toto umělecké dílo vytvořil. Další nápis obsahuje chronogram 1760. Toho roku byla ke zdejší soše přemístěna svatojánská pobožnost, která se do té doby pravidelně konala u sochy na mostě přes Labe. Protože ale dřevěnou střední ...
E.H. podle Kateřina Adamcová a kol: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji, Národní památkový ústav, Praha 2012, 18.11. 2013

socha, monument
     Litoměřice  (LT)