Hrady.cz
Barokní zámek postavený Ferdinandem Rudolfem Dobřenským z Dobřenic po r. 1693. R. 1863 zámek zbořen. V letech 1865 – 1868 postavil Weinrich na pozůstatcích zámku nový zámek. Nyní je v zámek využíván jako jezdecká škola a chov koní.
Zámecká budova z parku
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Obec leží 15 km jihozápadním směrem od Hradce Králové v nadmořské výšce 266 m. Dostupná je buď autobusem z Hradce Králové, nebo pěšky ze zastávky Dobřenice na trati Velký Osek – Hradec Králové.
V zámku, opraveném a dobře udržovaném a v přilehlých hospodářských budovách je umístěna jezdecká škola a chov koní.
U zámku se rozkládá anglický park o výměře 24 ha.
V okolí můžeme navštívit 8 km severně pseudogotický zámek v Hrádku u Nechanic a nebo 13 km západně v Chlumci nad Cidlinou barokní zámek Karlova Koruna.
24.11. 2005

historie

Nejstarší zmínka o vsi Dobřenice je z r. 1339, kdy se připomínají Zdeněk a Bohuněk z Dobřenic. Tento rod je pozoruhodný tím, že držel tvrz a později zámek Dobřenice, s malou přestávkou v pobělohorské době až do r. 1863. Z původní tvrze zůstaly po třicetileté válce pouze rozvaliny. Bojislav Dobřenský z Dobřenic, který jako velitel braniborského vojska se rozhodující měrou podílel na porážce Turků u Vídně r. 1683 byl pro své služby císařem, spolu

Čáp Šotek
    Bylo to v době, kdy táhnou čápi. Opodál dobřenické tvrze chtělo se snésti čapí hejno na bažinu. Jeden z čápů narazil v mlze na větev a zranil se tak, že nebyl schopen dalšího letu. Druhové jeho ani nezpozorovali, co se mu přihodilo, a tak zůstal tu mladý, statný čáp sám a bez pomoci. Však přece se našel kdosi, kdo se ujal nebohého a zachránil ho před smrtí hladem. Byl to Předbor, syn rytíře Petra, dobřenického pána. Vyšel si záhy ráno na lov,

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Hradec Králové  (HK)