Hrady.cz
Barokní zámek vystavěný R. 1677 Jezuity z dolnopřímské tvrze. Vletech 1842 – 1843 proběhla další přestavba zámku. V r. 1879 koupil zámek Jan Harrach a v roce 1945 jim byl zkonfiskován a připadl obci.
Graficke pismenko Obec a zámek Dolní Přím leží 9 km severozápadně od Hradce Králové.
Dnes se v zámku nachází obecní úřad, knihovna a byty. Zámecká kaple slouží po rozsáhlé rekonstrukci k pořádání koncertů a dalších společenských akcí.
Péčí obecního úřadu byla roku 1991 opravena poškozená střecha a věž, obnovena čelní fasáda. Až do roku 2000 se postupně zámek opravoval.
Obec Dolní Přím je autobusovou dopravou spojen jak s Hradcem Králové, tak s Novým Bydžovem.
Z obce Dolní Přím dojdeme asi po třech kilometrech přes obec Nový Přím a pak lesními a polními cetami k pseudogotickému zámku Hrádek u Nechanic.
30.10. 2005

historie

V místech dnešního zámku dal v roce 1547 Jan starší Holec z Nemošic postavit tvrz. V průběhu 16. a 17. století tvrz V Dolní Přími měnila často majitele až ji roku 1677 získala jezuitská kolej v Hradci Králové. Jezuité si zvolili dolnopřímskou tvrz za správní centrum svých statků. Tomuto účelu však nestačila a proto ji nechali přestavět v barokní zámek. Na stavbě se podílel význačný barokní stavitel Carlo Lurago. Hradecké jezuitské koleji

Hradec Králové  (HK)
    Dolní Přím