kaple Panny Marie Bolestné

kaple Bolestné Panny Marie a Jana Nepomuckého
Původně barokní kaple byla postavena roku 1723. V 19. století byla novogoticky přestavěna. Kaple je drobná čtvercová stavba s půlkruhovou apsidou a polygonální zvoničkou. Dveře i okna jsou hrotitá. V nice ve štítu kaple bývala socha sv. Jana Nepomuckého (v současnosti je výklenek prázdný).
Graficke pismenko Obec Brňany leží v rovinaté krajině při levém břehu řeky Ohře, ccaa 6 km jižně od Litoměřic. Mezi památky obce patři mimo kaple Panny Marie Bolestné také zámeček Brňany a dvě památkově chráněné venkovské usedlosti čp. 5 a 29 z poč. 19. stol. se zachovalými štíty / branami.
František Kinař (doplněno redakcí dle monumnet.npu.cz), 30.8. 2013

historie

Obec Brňany se prvně zmiňuje kolem r. 1057 v zakládací listině litoměřické kapituly. Obec byla od roku 1226 do roku 1782 s různými přestávkami ve vlastnictví premonstrátského kláštera v Doksanech. Původně barokní kaple kaple Bolestné Panny Marie a Jana Nepomuckého byla založena roku 1723, do novogotické podoby byla přestavěna v 19. století.
    E.H. podle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech 1., Academia 1977, 10.12. 2013

popis

Čtvercová kaple s půlkruhovou apsidou, s polygonální zvoničkou. Dveře i okna jsou hrotitá. V nice v trojúhelníkovém štítu byla původně socha sv. Jana Nepomuckého (v současnosti je výklenek prázdný).

Litoměřice  (LT)
    Brňany