Hrady.cz
Zámek nechal postavit Arnošt Kryštof Harrach v letech 1802–1803. Od r. 1803 zde byly kanceláře a byty. V r. 1959 byla obnovena zachovalá část sgrafitové omítky.
Graficke pismenko Obec Stěžery leží v nadmořské výšce 250 m a je vzdálena 3,5 km na západ od Hradce Králové. Dostupná je autobusovou dopravou z Hradce Králové.
Zámek po několika novodobých úpravách v pohledu z ulic již zámek moc nepřipomíná. Jen na zadním traktu směrem do dvora jsou zachovány zbytky renesančních sgrafit.
Zámek je v majetku obce Stěžery a slouží jako byty a poštovní úřad.
V okolí můžeme navštívit pseudogotický zámek v Hrádku u Nechanic, vzdálený 6 km západním směrem.
24.11. 2005

historie

Ves Stěžery je poprvé připomínána v r. 1229 jako majetek opatovického kláštera. Po jeho zničení za husitských válek ji získalo jako město Hradec Králové. V r. 1547 však byly Hradci Králové pro účast na stavovském odboji v letech 1546 – 1547 zkonfiskovány a od královské komory je koupil Jan z Pernštejna, který je o rok později prodal Zdeňkovi Zárubovi z Hustiřan. Od něho koupil Stěžery v r. 1551 Felix Pravětický z Pravětic, který zde vybudoval

tvrz přestavěná na zámek
     Hradec Králové  (HK)