Hrady.cz
Zřícenina hradu, založeného ve 13 stol. pány z Wallsee. Od roku 1411 v držení významného rodu Hofkirchenů. Hrad byl rozšířen v 15. stol. a renesančně přestavěn kolem r. 1580 za Wolfganga z Hofkirchenu. R. 1620 zkonfiskován, poté časté střídání majitelů. Od r. 1708 nevyužíván a stal se zříceninou.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Zříceniny hradu jsou dnes zakonzervované a všechny jeho části jsou přístupné v návštěvních hodinách. Vstup je omezen pouze v renesančních částech hradu, které jsou nestabilní. Z ochozů obou věží je nádherný pohled dolů na hrad a do údolí řeky. V předhradí je u první brány občerstvení a malé muzeum.
K hradu vede velice úzká lesní silnice od jihu ze vsi Kollmitzgraben a od severu ze vsi Kollmitzdorfl. Před první bránou je parkování stejně jako dole ve vsi omezené. Malé parkoviště se pak nachází před bránou České zdi - zejména v letní sezóně zde může být problém zaparkovat, je tak lepší počítat s malou procházkou od auta.
Pavel Semple, zdroj: Místní brožura, 14.10. 2013

historie

Mohutné zříceniny hradu Kollmitz se nacházejí na konci široké klesající ostrožny v meandru řeky Dyje (Thaya), přibližně 7 km jihovýchodně od města Raabs. V údolí pod hradem leží ves Kollmitzgraben. Řeka obtéká hradní ostrožnu na západní, jižní a východní straně. Pouze na severu ostrožna stoupá k vesnici Kollmitzdorfl. Hrad je přístupný pěšky nebo autem po velice úzké lesní silnici z obou zmíněných vsí. Na protější jižní straně řeky stál původně

Pavel Semple, zdroj: Místní brožura v angličtině (doplněno redakcí podle http://cs.wikipedia.org), 5.8. 2013

popis

Nejstarší hrad měl úzké kosodélné jádro na temeni klesající ostrožny a předhradí v západním svahu ostrožny a na jejím jižním konci. Kolem roku 1320 byl v čele jádra hradu na severní straně postaven bergfrit (obranná věž). Ten navíc chránila silná štítová hradba. Pravý úhel jejího zalomení je natočen proti stoupajícímu temeni ostrožny na severu tak, aby účinně odrážel střely. O něco níže, na jih od původního jádra hradu, byl postaven obdélný

Pavel Semple, zdroj: Místní brožura, 5.8. 2013

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Suvenýry, Samostatné prohlídky