Hrady.cz
K plochostropému románskému kostelu (před r. 1328) s hranolovou věží v čele přistavěn (ve 2. třetině 14. stol. či po r. 1446) hluboký polygonálně zakončený závěr klenutý žebrovou klenbou a obdélná sakristie na severu. Ve 2. pol. 17. stol. barokní úpravy, další r. 1853, 1973 a naposledy 1997.
Graficke pismenko Stavba kostela byla zahájena před rokem 1238 a z této doby pochází zachované jádro stavby - loď a spodní část věže. Původní vchod byl umístěn v severní stěně lodě. Ke kostelu přistavěn gotický polygonální presbytář se sakristií. V jeho datování se literatura neshoduje, podle D. Líbala pochází ze 2. třetiny 14. století, B. Samek datuje přestavbu do doby po r. 1446. Oporou mu je erb pánů z Olbramovic na svorníku presbytáře, D. Líbal jej však považuje za dodatečně osazený a v dataci vychází z tvarosloví klenby. Presbytář byl osvětlen pěti vysokými gotickými okny, v roce 1772 zazděnými. Dvě krajní byla znovu obnovena v roce 1835 v jiném tvaru ...
František Nevoral (doplněno redakcí), 21.7. 2013

popis

Kostel je jednolodní jen přibližně orientovaná stavba (pro účely popisu jej budeme považovat za orientovaný). S obdélnou plochostropou románskou lodí je na západě srostlá hranolová věž, jejíž přinejmenším spodní část je také románská. V severní stěně zazděná románský vstup, dnes je kostel přístupný průchodem v podvěží. Na loď navazuje mírně odsazené obdélné (téměř stejně dlouhé jako loď) kněžiště zakončené třemi stranami osmiúhelníku. Kněžiště

Třebíč  (TR)
    Lipník