Hrady.cz
Původně hřbitovní luteránský kostel z let 1601-20 byl barokně přestavěn v l. 1717-18 dle plánů arch. M. Rosiho. Kostel je jednolodní stavba, v západním průčelí dvě barok. věže. Vybavení kostela je barokní, hlavní oltář s barok. malbami je z 1. čtvrtiny 18. století. Hřbitov byl později zrušen.
kostel od JZ
Kostel se nachází v parku 60 m od synagogy, severovýchodně od Masarykova náměstí. Cca 150 m dále na východ je infocentrum.
Rodochrozit , 21.7. 2013

historie

Původní hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v l. 1601 - 1620, tento nový luteránský kostel s hřbitovem byl zřízen zásluhou děkana Matěje Petromyšla Horského. Již roku 1658 se zmiňuje špatný stav kostela, přestavba však byla provedena až v letech 1717 - 1718 (dle UPČ 1717 - 1726). Stalo se tak z popudu děkana Alexia Květoně z Rosenvaldu, kostel byl opraven a barokně přestavěn (dvě věže v západním průčelí, původní klenba nahrazena

Rodochrozit - podle Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978; http://www.kostelycz.cz; http://monumnet.npu.cz; doplněno redakcí dle Města a Městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, K. Kuča, Libri 2000; http://muzeum.novybydzov.cz, 21.7. 2013

popis

Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu s polygonálně uzavřeným presbytářem, v západním průčelí mírně předsunutý rizalit vrcholící štítem a dvě věže. Fasáda je členěna lizénami. Presbytář je zaklenut křížově, loď kostela je plochostropá (pův. klenutá). Mobiliář je převážně barokní z 18. století: portálový hlavní oltář (čtvrtina 18. stol.) s obrazem Nanebevzetí Panny Marie a sochami českých patronů, boční oltáře jsou rokokové (pol. 18. stol.),

Rodochrozit - podle Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978, 30.9. 2013

Hradec Králové  (HK)