Hrady.cz
Třetí nejstarší židovský hřbitov v Čechách, zal. r. 1520 za městskými hradbami, rozšířen r. 1735. Na ploše 5 364 m2 je přes 1 480 převážně pískovcových náhrobků s nápisy a reliéfními symboly, nejstarší z r. 1577, nejmladší z r. 1885. Cenné náhrobky barokního a klasicistního typu, několik tumb.
Graficke pismenko Starý židovský hřbitov najdete celkem snadno - z nádraží se dostanete na Masarykovo náměstí, největší ve městě s velikým kruhovým objezdem, a odtud po Revoluční třídě jižně asi 400 metrů. Hřbitov je uzamčený, klíč vám zapůjčí v Městském muzeu, pro větší skupiny je možnost prohlídky s průvodcem. Pokud si chcete hřbitov vyfotit bez zjednávání přístupu (např. když je muzeum zavřené), musíte se dostat k supermarketu Lidl a odtud fotit přes hřbitovní zeď.
Rodochrozit, E.H. - info Muzeum Nový Bydžov, 20.7. 2013

historie

Roku 1520 byl starý židovský hřbitov založen v jižní části za městskými hradbami. Svým stářím je po pražském a kolínském židovském hřbitově třetí nejstarší v Čechách. Roku 1735 byl rozšířen, do r. 1885 zde byli pohřbíváni členové místní početné komunity i Židé z okolí. Z bitvy r. 1866 je zde pochováno téměř sedmdesát rakouských, pruských a saských vojáků. Celkem je zde přes 1 480 náhrobků na ploše 5 364 m2. Nejstarší dochovaný náhrobek pochází

Rodochrozit - podle informační cedule před hřbitovem (doplněno redakcí dle Židovské památky Čech, B. Rozkošná a P. Jakubec, ERA Group Brno 2004), 20.7. 2013

židovské památky
     Hradec Králové  (HK)