Hrady.cz
Hrad založený v 11. stol. původně v gotickém stylu, v 19. stol. přestavěn novogoticky. Zvláštní sbírka preparovaných psů a koček barona Haase z Haasenfeldu.
Bítov
Pohled od severovýchodu

Prohlídkové okruhy:

Prohlídkové okruhy s průvodcem:
I. okruh - Palác - Palácové interiéry (pokoje, sály). Jedinečná novogotická iluzivní výmalba. Sala terrena. Zoologická sbírka tuzemských i cizokrajných zvířat, založená bratry Vladimírem a Otakarem z Daunu. Největší sbírka vycpaných psů na světě. Hradní panská kuchyně. V létě prohlídka doplněna o vystoupení skupin historické hudby. Doba prohlídky je cca 60 - 70 min.
II. okruh - Zbrojnice - Sbírka zbraní, zejména z obd. konce 16. a 17. století. Středověké zbraně, střelné zbraně, předměty z islámské oblasti. Okruh je otevřený pouze v červenci a srpnu, nebo při pořádání kulturních akcí. Doba prohlídky je cca 30 min.

historie

Stavba velké dyjské přehrady s vysoko vzedmutou hladinou vod, omývajících boky bítovského hradního vrchu, nenávratně změnila osobitý ráz údolí, do něhož po staletí shlíží středověký hrad Bítov. To, že hrad vznikl v místech předurčených strategickou polohou a přírodním útvarem k hájení jižní moravské hranice, souvisí nepochybně se starším osídlením těchto míst. Svědčí o tom archeologické nálezy na blízkém Palliardiho hradisku z mladší doby

Antonín Bartušek, 28.5. 2002
    Hrad Bítov leží na ostrohu, který vytvářejí řeky Želetavka a Dyje, jejichž údolí dnes tvoří součást vranovského přehradního jezera. Pod hladinou jezera zmizelo městečko ležící v původním podhradí i s farním kostelem sv. Václava, jehož sakristie byla zbytkem románské rotundy. Na někdejší starobylé osídlení doby velkomoravské navázalo v 11. století budování břetislavské soustavy strategických hradů, chránících jižní hranici českého státu. V té

Bítov je jedním z nejstarších a nejromantičtějších hradů naší země (první písemná zmínka je z let 1061–1067). Leží na ostrohu obtékaném řekou Želetavkou, nedaleko jejího soutoku s Dyjí, v malebném kaňonu tzv. Moravského Švýcarska. Dnes se zrcadlí ve vodách Vranovské přehrady (zbudované v r. 1935), které zatopily obec Bítov v podhradí. Původně dřevěný hrad (dědic sídlištního hradiska) byl jako zeměpanský hrad, střežící jižní hranici země,

Informační servis Státního hradu Bítov, 3.3. 2006
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
     Znojmo  (ZN)
    Bítov