Hrady.cz
V místě starších kostelů postavena v l. 1692- 94 podélná barokní jednolodní stavba s odsazeným polygonálním závěrem a čtyřbokou sakristií s oratoří v patře. R. 1768 přistavěna věž, v l. 1862–64 rozšířen na dvojnásobek délky. Nad vstupem erb rodu Pruskovských z Proskova, před vchodem dvě sochy.
Kostel sv. Mikuláše v Březové u Vítkova
Pohled od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 06/2013
Obec Březová leží 8 km východně od Vítkova, 8 km severně od Fulneku a 18 km jižně od Opavy. Kostel sv. Mikuláše je zdaleka viditelná dominanta obce.

historie

První písemná zmínka o Březové pochází z roku 1238. Již v tomto století zde benediktini z Třebíče zřídili proboštství s konventním a farním kostelem sv. Mikuláše. Proboštství zaniklo na počátku r. 1427 přičiněním husitských vojsk, již následujícího roku bylo proboštství i s konventním a farním kostelem zříceninou. Později zde byl vybudován kostel, ještě dřevěný, zničený za třicetileté války. Obnoven byl v letech 1692 - 1694 už jako kamenná

popis

Kostel sv. Mikuláše v Březové je orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným polygonálně ukončeným kněžištěm. K jeho zdi přiléhá čtyřboká sakristie, v patře s oratoří. Hranolová věž předstupuje v ose západního průčelí. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Nad vchodem zasazen rodový znak Pruskovských z Proskova, bohatě rámovaný akantovými listy. Před hlavním vchodem do kostela umístěny dvě sochy, socha Bolestné Panny Marie a Krista na

Opava  (OP)
    Březová