zámek Místodržitelský letohrádek

hrad v Královské oboře
Hrad nad Královskou oborou vznikl pravděpodobně za Přemysla Otakara II. Nesporně se připomíná 1319, poškozen za husitských válek, důkladně přestavěn za Vladislava Jagellonského. Koncem 18. stol. údajně pustý, 1803-21 romantická novogotická přestavba.
Stromovka - Letohrádek
Graficke pismenko Otevírací doba se kryje s badatelským dnem oddělení časopisů knihovny Národního musea, která je zde umístěna. Tímto dnem je každá středa 9.00–18.45, ale prohlídku objektu při něm nečekejte! Dostanete se nejvýš do badatelny.
9.3. 2009

historie

Nejstarší známá zpráva o Bubenči, který byl v dřívějších dobách nazýván Ovenec, se vztahuje k r. 1197. Na tomto území náležela část pozemků českým králům, kteří zde snad počátkem 14. století (první zmínka z r. 1319) zřídili oboru. V této oboře byl na nejvýše položeném místě při jejím jižním okraji vystavěn v letech 1495 – 1502 lovecký zámek. F. Vacek (Dějiny Bubenče, Dejvic, Šárky a okolí) předpokládá ještě starší stavbu a uvedená léta výstavby

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 26.4. 2004

hrad přestavěný na zámek