Hrady.cz
Akvadukt u osady Komárov byl vybudován v rámci regulačních úprav toku říčky Bystřice v letech 1949 - 1953. Akvadukt převádí tok říčky přes Bašnický potok, jedná se o zajímavou technickou památku.
Graficke pismenko K akvaduktu se dostaneme nejlépe od obce Nechanice po silnici č. 324 směrem na Lubno a Dolní Přím. Ke konci Nechanic odbočíme na osadu Komárov. Přejedeme potok Bystřici, po pár metrech Mlýnský potok a hned za mostem se dáme doprava. Od místa, kde končí silnice, je to ještě asi 600 metrů, než dojdeme až k akvaduktu. Louky za Komárovem mohou být na jaře a po vydatných deštích dost podmáčené. Každopádně výlet k akvaduktu stojí za to.
Rodochrozit, 13.6. 2013

historie

Akvadukt byl vybudován v rámci regulačních úprav toku říčky Bystřice, které byly provedeny, aby se zabránilo záplavám a také za účelem zúrodnění okolních luk. Regulace vodního toku se plánovala již od 80. let 19. století (neúspěšný pokus o založení Vodního družstva na regulaci Bystřice byl inspirací pro divadelní frašku Josefa Štolby "Vodní družstvo"). Regulace vodního toku byla nakonec provedena v letech 1949 - 1953.

popis

Akvadukt je umělý vodní kanál, který vede vodu z místa jejího zdroje do místa její spotřeby. Latinský název se skládá ze slov aqua - voda a ducere - vést. Akvadukt překonává různé překážky, které mu stojí v cestě a často tak vypadá víc jako most než jako vodní koryto. Akvadukt, ležící za Komárovem uprostřed luk, převádí tok Bystřice přes Bašnický potok, dále Mlýnský. Když je vyšší stav vody, nejsou výtokové šachty pod Bystřicí vůbec vidět.

technická památka
     Hradec Králové  (HK)