Hrady.cz
Dolomitové jeskyně byly objeveny při těžbě vápence r. 1947. V l. 1954 - 1957 byly prozkoumány, r. 2.5.1969 otevřeny pro veřejnost. R. 1999 prohlášeny národní přírodní památkou. Nejdelší dolomitové jeskyně v ČR s největším podzemním jezerem tvoří systém chodeb a síní s bohatou krápníkovou výzdobou.
Graficke pismenko Jeskyně leží ve svahu plošiny Na Vápenci (485 m n. m.) nad obcí Bozkov. Jsou nejdelšími dolomitovými jeskyněmi v ČR – délka zatím známých prostor je 1060 m, výškové rozpětí 43 m. Nejnižší části jeskyní jsou zaplaveny vodou největšího podzemního jezera v ČR. Teplota v jeskyních bývá 7,5 - 9 °C.
Doba prohlídky je 45 min.
8.2. 2012

historie

Bozkovské dolomitové jeskyně (dolomit – klencový minerál) vnikly korozivní činností vody na vápnitý dolomit. Jeskyně byly objeveny při těžbě vápence r. 1947. Až po nějaké době, v l. 1954 - 1957 byl postupně prozkoumán celý podzemní systém chodeb a síní, který tvoří dvě poměrně samostatné části. Ty byly před zpřístupněním jeskyní veřejnosti propojeny štolou dlouhou 50 m, spojující Starou a Novou jeskyni; také byla uměle snížena hladina podzemní

přírodní scenerie

Liberecký kraj