hrad Bukov

Lísek, Bukovec
Hrad byl postaven v pol. 13. st. za vlády Přemysla Otakara II. Majiteli byli páni z Bukové. Zanikl už v počátku 14. století, kdy jej zřejmě nahradil nedaleký Mitrov. Dodnes je patrný příkop, zbytek věže, paláce, hradeb a hospodářských budov.
Torzo věže hradu
Graficke pismenko Ke hradu Lísek nevede žádná turistická cesta, přesto je však možné hrad snadno najít. Jděte do usedlosti Nivy a odtamtud přes pole směrem na Bukov. Na zlomu kopce, který se svažuje k Bukovskému potoku objevíte částečně zafixované zdi tohoto minihrádku.
3.7. 2002

turistické

Nejsnadnější přístup je ze vsi Střítež, která leží východně od lokality. Odtud byla vybudována přístupová komunikace pro archeology, kteří při vykopávkách používali i bagr – na leteckých mapách je cesta jasně znatelná. Samotná lokalita byla na podzim roku 2009 značně zarostlá, náletové dřeviny pomalu zarůstají hlavně příkop, ale i jádro hradu.
    Ivka, 17.4. 2010

historie

Na vysokém, homolovitém ostrohu, který vybíhá mezi dva potůčky, spojující se pod vsí Bukovem, jsou nepatrné zbytky hradu Bukova či Bukové, jemuž se někdy v pramenech a lidově říká Lísek. Hrad se poprvé připomíná v r. 1285, kdy Demetrius z Bukové daroval patronátní právo kostela v Olší doubravnickému klášteru. Tehdy již bukovský hrad stál; pravděpodobně tedy vznikl v době vlády Přemysla Otakara II. (1253–1278). Demetrius byl podle pečeti

První zmínka o hradu je z roku 1285, kdy se po něm píše Demeter z rozrodu Tasovců (měli v erbu černé křídlo). Je zmiňován i o deset let později, ale pak už žádné zprávy o něm či jeho potomcích a ani o hradu nejsou. Podle archeologického průzkumu hrad nebyl obýván od počátku 14. století a pravděpodobně jen nahradil nedaleký Mitrov – jehož jméno je reminiscencí na Demetera a stavebníkem mohl být dědič či manžel dědičky. Důvod jeho opuštění

Ivka, 17.4. 2010

popis

Bukov patří k nejstarším moravským panským hradům – podle archeologického a umělecko-historického průzkumu, které v 80. a 90. letech prováděli Z. Kudělka a L. Konečný, byl založen v polovině 13. století a nese známky pozdně románského slohu. Osídlen byl jen krátce, již v počátku 14. století byl opuštěn. Je to nevelký hrad vejčité dispozice (cca 45 x 28 m) na nepříliš výhodně umístěné ostrožně, která je mírně převyšována terénem od jihovýchodu.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Lísek