Hrady.cz
Trojboký pískovcový pilíř na dvoupatrovem soklu s balustrádou a sochami sv. Jana Nepomuckého, sv. Donáta a sv. Floriána, završený kovovým Božím okem. Postaven v Kralupech r. 1726 nákladem kralupských obyvatel, autorství přisouzeno J. A. Dietzovi. R. 1974 přenesen do Libědic, r. 2012 do Málkova.
sloup Nejsvětější Trojice, socha sv. Floriána
Graficke pismenko Nejjednodušší přístup ke sloupu je ze zastávky autobusu Málkov - Zelená ze směru od Chomutova kde se vydáme doleva pod silnici č. 13 a hned mírně doprava, projdeme kolem Zeleného ranče a Zelenské Lípy. Překročíme Podkrušnohorský přivaděč Ohře - Bílina a napravo hned pod Ahníkovskou lípou sloup najdeme.
Radovan Smokoň, 29.5. 2013

historie

Pilíř Nejsvětější Trojice v podobě Božího oka byl v místě pranýře na kralupské návsi postaven roku 1726 nákladem zdejšího měšťanstva. Na základě slohové analýzy a analogií s jeho dalšími pracemi přisoudila K. Adamcová autorství pilíře sochaři Janu Adamu Dietzovi z Jezeří. O dalších osudech pilíře se dostupná literatura nezmiňuje. Roku 1954 inicioval kralupský národní výbor opravu staletími ošlehaného monumentu, která byla ještě aktuálnější

30.5. 2013

popis

Pilíř z okrového pískovce má bohatě členěný dvouetažový sokl na trojúhelném půdoryse s konkávně prohnutými stranami. Na prvním etáži stojí sochy světců, ochránců proti živelným pohromám (požáru, povodni a krupobití): sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a sv. Donáta. Na volutách mezi sochami stávaly sošky andílků s kartušemi (ještě r. 1954 a 1974 byly všechny tři, dochovala se pouze jedna z nich). Na podstavci stojí trojboký pilíř zakončený

socha, monument
     Chomutov  (CV)