Hrady.cz
Terénní pozůstatky nevelkého hradu u obce Myslejovice na kopci Zámčisko. Jediná písemná zpráva z roku 1374, kdy hrad se vsí získal Ješek Kropáč z Holštejna. Zanikl asi koncem 14. století. Oválnou plošinu obklopuje příkop narušený lomem, uprostřed pahorek (snad pozůstatek budovy).
Hrad Myslejovice - přístupová cesta od hájenky a pohled na vrchol Zámčiska
© Ivo Rozehnal, 05/2013
Graficke pismenko Asi 500 m západním směrem od obce Myslejovice, je zalesněný kopec lidově nazýván Zámčisko. Ve středověku zde stával menší hrad. Lokalita je již několik stovek metrů ve voj. výcvikovém prostoru Březina, tudíž veřejnosti bez povolenky nepřístupná.
Ivo Rozehnal, 19.5. 2013

historie

Oblast kolem Myslejovic byla osídlena již v dávné minulosti. Na nedalekých kopcích Kozákově a Spáleném vrchu se nalézala dvě hradiště. Nejstarší písemná zpráva z roku 1088 hovoří o jistém vladykovi Myslejovi, který vystupuje jako svědek kupní smlouvy. Druhá zpráva pochází z roku 1131 ze soupisu pozemkového vlastnictví olomouckého biskupství. Kdy zdejší hrad vznikl, však není přesně známo. Roku 1374, prodávají Myslejovice majitelé Stach, Mikeš a

Ivo Rozehnal - Zdroj – web farnosti Myslejovic, Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 19.5. 2013

popis

Lokalita hradu zaujímá prostor výrazného kopce západně od Myslejovic, který obtéká menší Pytlácký potok od západu k severu, kde se kolem hradního kopce prudce stáčí k jihu a vtéká do Drahanského potoka (Brodečky), který teče jižně údolím, dnes vojenským prostorem. Samotný kopec má podle vrstevnic převýšení kolem 50 m. Přístup je možný po bývalé lesní cestě, která vede od hájenky strmě k vrcholu, dále do vojenských lesů. Samotný hrad zaujal

Vyškov  (VY)
    Myslejovice