Hrady.cz
Malebný původně gotický hrad První zprávy o hradu z pol. 13. stol., majetkem Havla Markvartice, v 16. stol. přestavěný na renesanční zámek, upravený barokně. Posledními majiteli Auerspergové byl Lemberk r. 1945 zestátněn.
Lemberk
Graficke pismenko Původní gotický hrad přestavěný na renesanční a částečně i barokní zámek.

Zámek: renesanční a barokní pokoje, náznak vývoje nábytku a uspořádání interiérů od gotiky, přes renesanci k baroku, historie majitelů a držitelů. Interiéry doplňuje bohatá štuková výzdoba a nábytek z jednotlivých slohových období. Muzeum svaté Zdislavy: historie hradu i zakladatele hradu, Zdislavina světnička, legenda a obrazy ze života Zdislavy, štukový dekor.
V prostorách zámku se nachází stálá expozice moderního sklářského umění. Soubor hrázněných domků vede od zámku k Bredovskému letohrádku s barokní zahradou.
24.6. 2002

turistické

První písemné zprávy o hradu se jménem Löwenberg pocházejí z poloviny 13. století, kdy byl hrad v majetku Havla Markvartice, manžela svaté Zdislavy. Z původní stavby se dochovaly jen některé části zdiva na hlavní věži. V 16. století patrně za Jindřicha Berky z Dubé nebo Jindřicha Kurzbacha z Trachenberka byl hrad přestavěn na renesanční zámek, tvořený zejména obytným palácem, jehož ústředním sálem je reprezentační Bajkový sál. Dominantou sálu je

Renata Černá, Průvodcovský text zámku Lemberk, 1.3. 2006
    Prohlídkové okruhy:
    1. Základní prohlídkový okruh - délka okruhu cca 50 minut. Návštěvníci se na prvním okruhu seznámí nejen s historií zámku, ale i s historií o vývoji nábytku a drobných uměleckých předmětů od gotiky až po tzv. historizující slohy. Prohlídková trasa respektuje architektonické prvky a řešení místností, a tak si návštěvník může prohlédnout téměř originálně dochovanou zámeckou kapli Seslání Ducha svatého, černou kuchyň s otevřeným ohništěm ze

Zdislava z Lemberka
    Paní Zdislava byla prohlášena papežem za blahoslavenou (1907) a roku 1995 (za pontifikátu Jana Pavla II.) za svatou.
    Jenny, 11.1. 2005
    S erbovním znamením lvice, symbolem starobylého rodu Markvarticů, jsou spojeny počátky mnoha hradů v kraji pod Lužickými horami. Významné místo mezi nimi zaujímá Lemberk, pojmenovaný právě podle rodového znaku (Löwenberg). Byl vybudován na vyvýšeném ostrohu v místech, kde důležitá obchodní i vojenská cesta ze Žitavy na Mimoň a dále do Čech sestoupila z pohraničních hor do údolí a blížila se k městečku Jablonnému v Podještědí. Vznikl jako strážní

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 17.3. 2006
    Lemberské předzámčí
    Pozoruhodný prvek areálu lemberského zámku představuje zástavba jeho předzámčí, které se nachází jižně a jihovýchodně od vlastního zámku, podél cesty od Bredovského letohrádku. Roubené a zděné stavby ze 17. - 19. století představují unikátně dochovaný soubor hospodářských budov a obytných domů zámeckého personálu. Zejména druhá ze skupin vděčí za své zachování chalupářům. Vzhledem k poloze v ochranné zóně zámku i individuálnímu prohlášení řady

Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Svatby
    hrad přestavěný na zámek
    Liberecký kraj