Hrady.cz
Raně barokní zámek z 2. pol. 17. stol. na místě gotické tvrze ze 13. století v 16. stol. renesančně přestavěné. V první polovině 18. století přestavěn vrcholně barokně, koncem století klasicistně. Po roce 1945 sloužil jako byty a sklad, koncem 70. let byl opuštěn a postupně se proměnil ve zříceninu.
zámek Líšťany
Graficke pismenko Ves Líšťany byla původně majetkem kladrubského kláštera. Ve 13. století je už v majetku drobných šlechticů, kteří si tu zřejmě vybudovali gotickou tvrz. Roku 1269 je zde připomínán zeman Předota a jeho syn Bohuslav. V 2. polovině 14. století je majetkem mocného rodu Gutštejnů. Za husitských válek se přehled o držitelích komplikuje, ale následně zde opět sídlí šlechta. V 2. polovině 15. století drží ves Bohuchvalové z Hrádku. V polovině 16. století je střídají Černínové z Chudenic, kteří tvrz přestavěli renesančně. Jan Karel Černín, který musel po Bílé hoře emigrovat, statek prodal Příchovským. Jejich zadlužený statek koupil roku 1660 zbohatlý ...
Pavel P., doplněno redakcí, 17.4. 2013

stručný popis zámku
    Z goticko-renesanční tvrze založené snad již ve 13. století se dochovaly pouze valeně klenuté sklepy, pod západním a částí jižního křídla. Ty jsou pozůstatkem patrně dvou rozměrných obytných křídel dostavěných v renesanci ke středověké tvrzi. Z té se zachovaly četné stavební články druhotně použité při stavbě raně barokního zámku. Při raně barokní přestavbě před rokem 1673 byly veškeré nadzemní konstrukce tvrze zbořeny a na jejich místě s

Zany, podle Jiří Ulovec: Tvrz a zámek v Líšťanech, Západočeský historický sborník 8, Státní oblastní archiv Plzeň, 2003, 27.4. 2013

tvrz přestavěná na zámek
     Plzeň-sever  (PS)