Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu, postaveného pány z Rýzmburka počátkem 14. stol. V r. 1335 hrad koupil markrabě Karel (později Karel IV.) Roku 1434 dobyt husity. Koncem 16. stol. přestal sloužit jako panské sídlo, byl opuštěn a od poč. 17. stol. zpustl.
Jedna z nejkrásnějších českých zřícenin.
9.6. 2002

turistické

Hrad je majetkem státu - Lesy ČR. O areál hradu pečuje Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty v čele s Františkem Zimmermannem z Křemýže. Hrad je celoročně přístupný a vstupné se nevybírá. Náplní práce sdružení je čistit areál hradu od náletových dřevin a celková ochrana památky. Jelikož ještě nejsou vyřešeny majetkoprávní vztaky k památce, není možné zahájit záchranné práce. Podle posledních zpráv od členů sdružení nechce obec

Markéta Maierová, čestný člen sdružení Páni z Kostomlat, 31.10. 2003

historie

Jihovýchodně od vsi Kostomlaty pod Milešovkou stával na kopci hrad, jehož zbytky se dochovaly dodnes. Ves se připomíná poprvé v r. 1333 jako příslušenství oseckého panství. Také hrad stál snad již r. 1333 a je označován německy Haus, avšak už r. 1335 je uváděn jako hrad („castrum“). Dřívější vlastivědní autoři ho ztotožňovali s vybájeným hradem Sukoslavem kronikáře Václava Hájka z Libočan. Hrad postavili páni z Oseka. Přístupová cesta k němu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 7.3. 2006

Kalich na čele
    Hrad kdysi obléhal a nakonec se ho i zmocnil husitský vůdce Jakoubek z Vřesovic (1434), jenž po bitvě u Lipan přestoupil na stranu císaře Zikmunda. Podle pověsti bloudí o půlnoci rozvalinami duch proradného Jakoubka s černou skvrnou v podobě kalicha na čele.
    Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005

Teplice  (TP)