Rangherka

Vršovický zámeček
Továrnu na hedvábí postavil po r. 1842 E. Rangheri. Po jeho smrti byla prodána, násl. časté střídání majitelů. V l. 1866-68 a r. 1864 rozšířena. R. 1882 koupena vršovickou obcí a v l. 1899-1900 novorenes. přestavěna. Poté zde byla škola a různé úřady. V l. 2010-13 upraven na domov pro seniory.
Rangherka po rekonstrukci
Graficke pismenko Na místě dnešního Vršovického zámečku (Rangherky) stávala dříve viniční usedlost Špendlíkářka a u ní se rozkládala Stočkovská vinice. V 70. letech 18. století se zde usadil italský obchodník Giuseppe Rangheri. Ten se zasloužil o rozvoj upadajícího hedvábnictví v Praze obnovením starších morušových sadů a vysazením nových. Po jeho smrti pokračoval v díle jeho syn Enrico (Jindřich) Rangheri. Ten koupil roku 1842 usedlost Špendlíkářka a rozlehlý pozemek, kde nechal vysázet morušové sady. Na místě Špendlíkářky dal postavit dvoupatrovou budovu, která sloužila k chovu bource morušového a zpracování surového hedvábí (části kleneb původní usedlosti ...
E.H. dle https://cs.wikipedia.org, http://praha.idnes.cz; http://www.slavnestavby.cz, http://www.novinky.cz (aktualizováno), 21.5. 2013

Časová osa

1842
    Vystavěna továrna obchodníkem Rangheriem pro sušení kokonů bource morušového a následného zpracování hedvábí, které se pěstovalo v přilehlém okolí (dnes Heroldových sadech)
    1882
    Rod Rangheriů prodal budovu a areál obci Vršovice.
    1900
    Proběhla přestavba a továrnia získala vzhled novorenesančního "zámečku“.
    1974
    V bodově bývala škola a obvodní národní výbor (předchůdce úřadu městské části), a svatební síň.
    1980
    Budova získala nový význam a stalo se z části prostor skladiště.
    2010
    Městská část Praha 10 začala s rekonstrukcí dosti zanedbaného objektu. Během přestavby byly upraveny vnitřní prostory, k budově bylo přistavěno nové křídlo a nový vzhled dostal park v okolí. Stavba vyšla na 238 milionů korun.
    Byla budova otevřena po rekonstrukci pro veřejnost. Nyní je státem chráněnou kulturní památkou.

Praha 10-Vršovice