Hrady.cz
Barokní zámek vznikl přestavbou tvrze, kterou postavil r. 1624 Mikuláš Salava. Koncem 17. stol. koupil panství sedlecký klášter, který dal kolem r. 1700 tvrz přestavět na zámek. Po r. 1783 zámek využíván jako sýpka, byty. Po r. 1925 opraven. Dnes je v soukr. vlastnictví a je postupně rekonstruován.
Zámek je přístupný po dohodě s majitelem (viz kontakt).
17.5. 2013

historie

Roku 1590 zdědil Novou Lhotu po svém otci, Janu Salavovi ml. z Lípy, jeho syn Mikuláš. Ten zde postavil sídlo (tvrz) které je poprvé připomínané roku 1624, kdy je Mikuláš ve své poslední vůli odkazuje své dceři Kateřině Anně. Jednalo se o prostou renesanční budovu, v exteriéru ozdobenou sgrafitovou rustikou neobvyklého vzorce. Z původní stavby se zachovala část obvodového zdiva a zbytky sgrafita na východní stěně (zbytek sgrafit byl v 80. letech

E.H. podle Ilustrovaná encyklopedie českých zámků 1., Pavel Vlček, Libri 1999, http://www.castles.cz; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., kol. autorů, nakl. Svoboda 1989, 17.5. 2013

popis

Obdélná jednopatrová budova s valbovou střechou, v západním průčelí barokní vstupní portál (kolem r. 1700). Původně byla zachovaná část renesanční sgrafitové výzdoby fasády (neobvyklé vzorce), v 80. letech 20. stol. byly při dělání nové fasády zbytky sgrafit překryty novou fasádou nebo zničeny. Na jižní stěně se zachovala bílá barokní fasáda s ozdobnými červenými vertikálními a horizontálními pásy. Přízemní místnosti mají lunetové klenby, v

E.H. podle Ilustrovaná encyklopedie českých zámků 1., Pavel Vlček, Libri 1999, Soupis památek.. okres čáslavský (1929). Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., kol. autorů, Svoboda 1989, 17.5. 2013

tvrz přestavěná na zámek
     Kutná Hora  (KH)