Hrady.cz
Gotický měšťanský dům byl na radnici upraven v r. 1645 v pozdně renesančním slohu. Na fasádě se dochovala sgrafita, restaurovaná při opravách ve 30. letech 20. stol. Dnes sídlo městského muzea se stálými expozicemi - síní fotografa Ondřeje Knolla a Papírníkovu tiskárnu a prostorem pro výstavy.
© Milan Caha 03/2013
Graficke pismenko Prohlídku lze domluvit i mimo otevírací hodiny na telefonu 568 620 493 nebo 605 290 764. Vstupné na výstavy a expozice je 10,- Kč.
Na stejných telefonních číslech je možné domluvit i prohlídku hrobky Haugwitzů, kaple sv. Anny, případně kostela sv. Jana Křtitele. V tomto případě je nutné volat vždy den předem. Vstupné do památek je 25,- Kč.

Stálé expozice městského muzea:
    Atelier náměšťského fotografa Ondřeje Knolla - O. Knoll (1883-1960) byl fotograf, majitel papírny a knihkupectví v Náměšti. Jeho fotografie byli velice uznávané. Vytvořil rozsáhlý vlastivědný cyklus diapozitivů, vydával pohlednice pro mnoho obcí v celém Československu. Papírníkova tiskárna - tiskař a náměšťský kronikář Jiří Papírník věnoval městu vybavení tiskárny (poč. 20. stol.). Expozice je koncipována jako tiskařská dílna. Kromě

historie

Původně gotický měšťanský dům byl zřejmě přestavěn v druhé polovině 16. století. Roku 1624 je uváděn jako pustý, v roce 1629 jej poškodil požár. Kolem roku 1645 byl přestavěn na radnici v pozdně renesančním stylu. Po požáru roku 1759 byla radnice přestavěna barokně. Roku 1934 prošla budova radnice rekonstrukcí, při které byla obnovena i původní sgrafitová rustika. V přízemí budovy je infocentrum a dvě stálé expozice Městského muzea - Pamětní

popis

Jednopatrový řadový dům, jehož horizontální členění vzbuzuje dojem tří podlaží. Karel Kuča se domnívá, že budova měla původně podloubí (pro tuto teorii hovoří naznačený zazděný portál na pravé straně budovy) a průčelí mělo půdní polopatro, patrně s atikou. Průčelí budovy částečně vystupuje do náměstí, uprostřed s portálem průjezdu. Průjezd je z větší části zaklenut valenou klenbou s výsečemi s hřebínky. Místnosti po levé straně průjezdu jsou

E.H. podle Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010, 3.4. 2013

Třebíč  (TR)