Hrady.cz
Raně barokní kostel dal na místě původní románské svatyně (připomínaná r. 1345, vyhořela r. 1629) postavit v l. 1639-41 hrabě Jan Baptista z Werdenbergu. Stavba si téměř zachovala původní dispozici na půdorysu kříže, interiér byl v 18. stol. několikrát upravován. Poslední úpravy na poč. 20. století.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Dnešní farní kostel sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou stojí na místě původního malého kostela, který byl románský, připomínaný již roku 1345. Z této stavby se nic nezachovalo, byla – spolu s většinou města – zničena při požáru roku 1629. Na místě starého kostela dal deset let po požáru vystavět hrabě Jan Baptista z Werdenbergu raně barokní kostel sv. Jana Křtitele. Dokončen a vysvěcen byl za dva roky roku 1641. Stavba si v zásadě uchovala původní vzhled, barokní interiér byl několikrát upravován (18. stol.). Naposledy ještě na počátku 20. století byly upraveny fasády kostela.

popis

Kostel má půdorys kříže. Na průčelí jsou sochy světců z dílny Adolfa Loose st z počátku 20. století. Hlavní oltář je z umělého mramoru, oltářní obraz zachycuje křest Ježíše Krista a je na něm zobrazen i donátor kostela, hrabě Werdenberg. Sochy andělů v interiéru jsou připisovány Josefu Winterhalderovi staršímu. Výmalba lodě pochází ze 70. let 20. století. Varhany jsou novodobé, z roku 1961. Zvon z roku 1665 doplnily dva zvony z dílny Marie

Třebíč  (TR)
    Náměšť nad Oslavou