Hrady.cz
Empírová hrobka a hřbitovní kaple, postavena Jindřichem Vilémem Haugwitzem v letech 1822 – 1825. Autorem projektu byl vídeňský architekt Josef Kornhäusel, výzdobu vytvořil vídeňský sochař Josef Klieber. Doposud poslední člen rodu Haugwitzů, hrabě Karel Antonín, zde byl pohřben v roce 1995.
© Milan Caha 05/2012
Graficke pismenko Rozměrnou empírovou hrobku, sloužící též jako hřbitovní kaple, si nechali v letech 1822 - 1825 vybudovat Haugwitzové podle projektu Josefa Kornhäusela, architekta který se proslavil svými stavbami v areálu zámků Lednice a Valtice. Výzdobu vytvořil další vídeňský umělec, sochař Josef Klieber. Haugwitzové do hrobky přenesli ostatky předků, kteří panství Náměšť vlastnili od roku 1752. Nejdříve k pohřbívání používali hrobku pod farním kostelem sv. Jana Křtitele v centru Náměště, po vybudování kláštera v sousedství zámku nechali přenést ostatky předků do klášterního kostela. Když byl klášter za Josefa II. zrušen, byly rakve s ostatky Haugwitzů přeneseny do ...

Třebíč  (TR)
    Náměšť nad Oslavou
    Další kaple
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Náměšť nad Oslavou

města Náměšť nad Oslavou.
    HistoriePo nezdařeném pokusu o povýšení na městečko v r. 1220 zůstala Náměšť vsí asi do konce 16. století. R. 1628 se poprvé jmenuje městečkem. Panovnickým aktem byla Náměšť povýšena na městečko na žádost Jana Kř. Hraběte z Werdenberku teprve 29. března 1632, a to Ferdinandem II. Zároveň mu byl dán znak s emblémem vrchnosti, kterého městečko užívalo až do nové doby. Text privilegia výslovně praví, že ve znaku je na modrém klíně bílá hrdlička („Turteltaube“) a nikoli holubice, jak se tvrdí v literatuře. Dne 29. listopadu 1923 byla Náměšť povýšena na město a také dnes má městský národní výbor.