Hrady.cz
Poutní chrám s ambitem a navazujícícm klášterem postavený v letech 1722–9 na místě gotického kostela, z něhož zachován presbytář jako východní rameno transeptu. Jedno z nejslavnějších mariánských poutních míst v Čechách.
Hejnice
Graficke pismenko Budete-li se toulat ve frýdlantském výběžku, určitě si nenechte ujít nejznámější poutní místo v Hejnicích, kde můžete spatřit nádherný chrám Navštívení Panny Marie a zajímavou chodbu býv. františkanského kláštera.
30.5. 2002

historie

Podle legendy došlo v roce 1211 k zázračnému uzdravení těžce nemocné ženy i dítěte chudého síťaře z blízkého Lužce, když sem po snovém zjevení Panny Marie, ze Žitavy přenesl a na strom připevnil sošku bohorodičky. Se stavbou původní dřevěné kapličky v místech, kde se dnes rozprostírá nádherný barokní chrám Navštívení Panny Marie, je spojován vznik města Hejnic. Stavitelé, kteří kapličku přestavěli v kamenný kostel, vyznačili letopočet na

Cedule u Chrámu, 30.5. 2002

Navštívení Panny Marie