Den boje za svobodu a demokracii
Vrch vysoko nad levým břehem Vltavy byl osídlen již v pozdní době kamenné, největšího rozmachu se hradiště zažilo v raném středověku jako rodové sídlo Přemyslovců. V 80. letech 9. století zde byl postaven první český kostel, 19. 2. 982 zvolen biskupem Slavníkovec Vojtěch. Zaniklo koncem 11. století
Val kryjící hradiště od jihozápadu
© Prudký Martin, 03/2013
Graficke pismenko Hradiště je pro motorizované turisty nejlépe přístupné z hlavní ulice Přílepské kde je nutné za benzinovou pumpou odbočit doleva, ve směru od Velkých Přílep do Roztok. Poté lze projet Přemyslovskou a Komenského ulicí stále rovně až ke kostelu sv. Klimenta. Zde je možné zaparkovat.
Prudký Martin, 6.3. 2013

historie

Žalovský vrch byl poprvé osídlen již v období pozdní doby kamenné - eneolitu, ale dosud není jasné, jestli šlo o sídlo opevněné. O skutečném hradišti můžeme s jistotou mluvit až v mladší době bronzové, ale skutečný rozkvět zažilo až v raném středověku. Hradiště je tvořeno dvěma částmi spojenými úzkou novodobou šíjí nad strmou roklí Žalovského potoka. Dodnes po ní vede silnice ke kostelu sv. Klimenta. Archeologický průzkum prokázal budování

Prudký Martin podle Encyklopedie hradišť v Čechách-V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek, Po stopách prvních Přemyslovců - M. Lutovský, Příručka amatérského archeologa-J. Hajšman, M. Řezáč, P. Sokol, R. Trnka, 6.3. 2013

hradiště
     Praha-západ  (PZ)