Knorův statek

Duchoslavův statek
Statek se zmiňuje r. 1654 v majetku Duchoslava Petružela. Poté měl řadu majitelů, za Knorů (Jan Knor z Dolan) byl r. 1771 barokně upraven. Od r. 1917 majitelem V. Prušák. Ve 40. l. 20. stol. průčelí s branou upraveno. R. 1963 statek zestátněn, opraven v 90. l. 20. stol. R. 2003 vrácen v restituci.
Knorův statek, Dolní Chabry
Graficke pismenko První zmínka o statku čp. 15 pochází z roku 1654, kdy se uvádí jako jeho majitel Duchoslav Petružel. Statek na tomto místě však stával zřejmě mnohem dříve, a pravděpodobné že je totožný s „dvorem se dvěma poplužími“, který se zmiňuje roku 1410. Po D. Petruželovi byl statek od roku 1673 v majetku Jiříka Svobody, od r. 1681 jej vlastnil Tomáš Maxa a od r. 1720 Jan Svatoš. Vdova po J. Svatošovi se r. 1742 znovu provdala za Jana Knora z Dolan, a statek byl v majetku této rodiny do r. 1917. Za Knorů byl statek roku 1771 barokně upraven a získal svou barokní podobu. Statek, původně znám jako Duchoslavův, začal být nazýván Knorův, a toto ...
E.H. podle http://www.praha8.cz; http://www.osop-chabry.cz; Encyklopedie českých vesnic 1., Jan Pešta, Libri 2003, 24.2. 2013

popis

Barokní statek je významnou památkou lidové architektury na území Prahy. Obytná budova a špejchar jsou spojeny v průčelí hlavní branou se zděným nástavcem a svírají mezi sebou dvůr, což je charakteristické uspořádání tzv. středočeského typu statku. Ke statku patří ještě průjezdová stodola. Jednopatrová obytná budova a špejchar mají zdobné vykrajované průčelní štíty, dvorní průčelí budov zdobí arkády o třech polích, v patře s pavlačí se zděným

Praha 8-Dolní Chabry
    Další paláce, domy