Hrady.cz
Zřícenina kostela z poloviny 13. století. Zbořen husitskými vojáky při návratu od Baltského moře pod vedením Jana Čapka ze Sán. Zachován zbytek presbytáře.
Zřícenina kostela
Graficke pismenko Malou zříceninu kostela sv. Jakuba z 13. století můžete objevit na cestě z Nového Města pod Smrkem přes Detřichovice do Jindřichovic pod Smrkem. Do Jindřichovic je možné dojet vlakem. Ze zastávky je to cca 1km po zelené turistické značce.
29.5. 2002

Kostel sv. Jakuba v Jindřichovicích pod Smrkem
    Kostel sv. Jakuba byl středem původní zástavby Jindřichovic, které byly roku 1381 uváděny jako Heynrichsdorf ym gebirge gelegen. Relikt stavby je datován přibližně do poloviny 13. století. Patrocinium bylo nepochybně přisouzeno sv. Jakubovi, zvanému Větší (Starší), který byl synem Zebedea a bratrem evangelisty Jana. Původně rybář z Galileje se nakonec stal apoštolem a jedním z nejbližších v okolí Ježíšově. Herodes Agrippa jej dal v Jeruzalémě v

(čerpáno z info-panelu Phare), 26.6. 2003

historie

Kostel sv. Jakuba byl středem původní zástavby Jindřichovic, které byly roku 1381 uváděny jako Heynrichsdorf ym gebirge gelegen. Relikt stavby je datován přibližně do poloviny 13. století. Patrocinium bylo nepochybně přisouzeno sv. Jakubovi zvanému Větší (Starší), který byl synem Zehedea a bratrem evangelisty Jana. Původně rybář z Galileje se nakonec stal apoštolem a jedním z nejbližších v okolí Ježíšově. Herodes Agrippa jej dal v jeruzalémě v

Cedule u místa, 29.5. 2002
    Bývalý kostel svatého Jakuba u Jindřichovic pod Smrkem
    Historie a původní funkce objektu jsou nejisté. Dlouho tradovaná teorie o tom, že sloužil jako farní kostel původní vsi, zničené spolu s kostelem husity a později obnovené v údolní poloze, je v rozporu s výsledky archeologických výzkumů, provedených v okolí kostela. Ty neodhalily žádné pozůstatky okolní zástavby, ani žádné stopy pohřbívání v jeho blízkosti, dokonce ani základy zdí předpokládané lodi. Výjimečná je i podoba dochovaných zbytků:

Ivan Grisa, dle Kracíková - Balling: Středověká sakrální architektura na Frýdlantsku, Unicornis 2003, 19.6. 2011

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)