most císaře Františka Josefa I.

později Štefánikův, Eliščin, Leoše Janáčka, Švermův
Řetězový most císaře Františka Josefa I. byl zkonstruován v l. 1865-68 (arch. návrh R. M. Ordish, W. H. Le Feuvre a Max von Ende). Most byl časem přejmenován na Štefánikův, L. Janáčka a Švermův. Uzavřen r. 1941, demontován v l. 1946-47. Některé jeho části se nacházejí v Národním technickém muzeu.
Praha - most císaře Františka Josefa - fotografie z počátku 20. století - soukr. sbírka Ivo R.
Železný řetězový most císaře Františka Josefa I. přes řeku Vltavu se nacházel na místě dnešního Štefánikova mostu. Jeho stavba proběhla v letech 1865-1868. Jednalo se o druhý visutý most v Praze. Autory byli angličtí inženýři Rowland Mason Ordish, William Henry Le Feuvre a Max von Ende, kteří zvítězili ve veřejné soutěži. Most měl rozpětí 143,9 m. Po celou dobu jeho existence jej provázely obavy ze zřícení, přestože zatěžkávací zkoušky proběhly v pořádku a ani prvních patnáct let provozu nedalo k obavám žádný důvod. Obavy vznikly díky obtížím, které se vyskytly u staršího mostu Františka Josefa I. a také díky tomu, že se při zkoumání pevnosti mostu (kvůli plánovanému většímu zatížení) zjistilo, že ocel má nižší pevnost než jaká byla při dodávce ...

most
    zaniklý