Den boje za svobodu a demokracii

Šalounova vila

ateliér Ladislava Šalouna
Secesní ateliér postavil v l. 1908-10 sochař L. Šaloun. R. 1934 dostavěny obytné prostory. V 80 l. 20. stol. ateliér prodán státu (oddělení obytných a ateliér. prostor), ateliér se stal sídlem J. Hány (stavebně upraven). Po r. 1989 ateliér chátral, r. 2001 koupen AVU a v l. 2006-07 zrekonstruován.
Šalounova vila
Graficke pismenko Sochař Ladislav Šaloun (1870 - 1946) se rozhodl pro stavbu vlastního ateliéru poté, co zvítězil r. 1900 v soutěži se svým návrhem na pomník mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí v Praze (původní ateliér nebyl pro vytvoření tak velikého díla vhodný). Secesní ateliér byl vybudován na okraji Vinohrad (Slovenská 2/1566) v letech 1908-1910 (kolaudace r. 1911). V hlavní budově byl vestibul a velký a malý ateliér, v jižní části budovy, orientované do svažující se zahrady byl salon, Slovácká jizba, technické zázemí a byt správce (do dnešních dnů se nezachoval). Roku 1934 byl schválen projekt dostavby obytných prostor podle návrhu Šalounova zetě, arch. ...

Praha 10-Vinohrady
    Další paláce, domy