Hrady.cz
Dvojice kamenných božích muk, přenesených ke kostelu z míst, kde jim hrozilo zničení při plánovaných stavbách. Boží muka z druhé poloviny 18. století (dle datace na podstavci z roku 1770) byla přestěhována v roce 1980 a druhá, z první poloviny 18. století, v roce 1981. Oboje jsou památkově chráněná.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Dvojice kamenných barokních sloupových božích muk, přenesených ke kostelu z míst, kde jim hrozilo zničení při plánovaných stavbách. Boží muka z druhé poloviny 18. století (dle datace na podstavci z roku 1770) byla přestěhována v roce 1980 a druhá, z první poloviny 18. století, v roce 1981. Kunžak je na tyto drobné sakrální památky bohatý, další troje boží muka zůstala na území obce na původním místě.
Milan Caha (zdroj:http://www.kunzak.cz a další internetové zdroje), 12.2. 2013

Boží muka – obecně
    Typ drobné sakrální památky, která se v našich zemích začala objevovat již v gotice. Představují sloup, u kterého byl připoután a bičován před svojí popravou Ježíš Kristus. Ve 14.–17. století měla nejčastěji podobu žulového nebo pískovcového sloupu, zakončeného lucernou s křížem na vrcholu. Ač se oblast od oblasti jejich podoba mírně lišila, základní součásti – patku či sokl, sloup či dřík a kapličku či lucernu měla vždy. Na sloupu či na patce

Milan Caha (dle různých zdrojů), 12.2. 2013

křížek, boží muka