Hrady.cz
Kašna uprostřed náměstí byla vytvořena v roce 1780 jako zábradlí kolem barokní sochy sv. Jana Nepomuckého z roku 1740. Socha byla přesunuta na počátku 20. století ke kostelu, zábradlí zůstalo na místě a bylo upraveno na kašnu. Renovováno bylo v 70. letech 20. století a novému účelu slouží dodnes.
© Milan Caha 04/2012
Graficke pismenko Kašna s poněkud nezvyklou historií stojí uprostřed náměstí. Byla vytvořena v roce 1780 jako zábradlí kolem barokní sochy sv. Jana Nepomuckého z roku 1740. Socha byla přesunuta na počátku 20. století ke kostelu. Zábradlí – pěkná kamenická práce, sestavená z 12 žulových prvků – zůstalo na místě a bylo druhotně upraveno na kašnu. Kašna byla renovována v 70. letech 20. století a novému účelu slouží dodnes.

technická památka
     Jindřichův Hradec  (JH)