Hrady.cz
Zříceniny hradu založeného rodem Wustehubůz na počátku 14. století. Hrad byl opuštěn koncem 16. století. Dispozice části hradu použity pro stavbu renesančního zámku. Rekonstrukce r. 2013. Nyní je v zámku čtyřhvězdičkový hotel s restaurací. Prohlídky stále probíhají.
Zámek Branná
Průčelí zámku
2002 ©Luděk Pitter
Přímo nad vlakovou zastávkou můžete spatřit zámek, který byl vystavěn z hradu, jenž se nazýval Kolštejn.
28.5. 2002

V zámku je čtyřhvězdičkový hotel
    Po rekonstrukci byl v zámku otevřen čtyřhvězdičkový hotel Chateau Goldenstein. Je zde zámecká restaurace, čtyři prostorné sály, 28 butikových pokojů a apartmánů a stylové Wellness. Chateau Goldenstein nabízí možnost pořádání výstav, koncertů, školení či svateb. Prohlídky se o prázdninách konají denně v 10:00 13:00 a 15:00 hodin, od září do května potom od 10:00 do 14:00 hodin. Vstupné na prohlídkový okruh stojí 50 Kč pro dospělé a 30 Kč pro

8.12. 2016

Hrad a zámek v Branné
    Hrad byl založen počátkem 14. století rodem Wustehubů. Měl chránit především zlaté doly v okolí. Hrad byl opuštěn koncem 16. století, kdy byl za Žerotínů vybudován v letech 1575–1581 opevněný renesanční zámek.
    Bystroň Radim, 2.11. 2003
    Vysoko nad údolí říčky Branné na skalnatém ostrohu, který vybíhá od obce Branné (dříve Kolštejn) do údolí, ční dosud poměrně dobře zachované zbytky hradu Kolštejna. Svou vynikající strategickou polohou střežil hrad zemskou stezku vedoucí údolím z Moravy do Slezska. První zpráva o Kolštejně se zachovala v listině z 3. května 1325, datované přímo na hradě, kterou neblaze proslulý násilník Jan Wüstehube daroval kameneckému klášteru v Kladsku část

Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Ubytování
    hrad přestavěný na zámek
     Šumperk  (SU)