Hrady.cz
Kostel poprvé zmíněn roku 1357. Za reformace byl luteránský. Barokní podobu má od roku 1722 a roku 1821 jej poničila větrná bouře. Dnes postupně opravován a využíván k bohoslužbám. Obdélný kostel má odsazený trojboce zakončený závěr, při jižní stěně stojí hranolová věž s osmibokým zvonovým patrem.
© Prudký Martin, 02/2013
Graficke pismenko Kostel sv. Vavřince byl postaven v gotickém slohu kolem poloviny 14. století na mírném návrší uprostřed bývalého městečka, nedaleko tvrze – dnes zámku. První zmínka o kostele je z roku 1357, kdy zdejší farář uvedl do úřadu duchovního k farnímu kostelu v nedalekém Lochotíně. K rokům 1384, 1385, 1399 a 1405 existuje zápis v rejstříku papežského desátku. Během reformace v letech 1554–1624 faru drželi luteránští duchovní. Po bitvě na Bílé hoře byl podle pověstí vypálen katolickým vojskem, což by mohlo být příčinou toho, proč sem byl dosazen katolický farář teprve roku 1650 v osobě Johanna Langheima. Barokní podobu dostal kostel z popudu ...
Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, K/O a www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz, 5.2. 2013

popis

Kostel sv. Vavřince je postaven na obdélném půdorysu, k němuž je přiřazen trojboce uzavřený presbytář. Hranolová věž s osmibokým zvonovým patrem je přistavěna k jižní stěně. Západní vstupní průčelí zdobí nad vchodem pískovcový rodový znak Putzů z Breidenbachu. Nejzajímavějším prvkem interiéru je strop lodi kostela. Je zhotoven z prken, má podobu obrácené vany a je vymalován obrazem Nanebevzetí Panny Marie, obklopené symboly evangelistů.

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)