Hrady.cz
Dřevěný kostel z poč. 16. stol. nahrazen v l. 1699–1702 obdélnou, přibližně orientovanou stavbou s polygonálním závěrem. Roku 1859 přistavěna v koutě mezi lodí a závěrem hranolová věž. Interiér a mobiliář převážně novobarokní z let 1898–1901. Ze čtyř zvonů zachován pouze nejstarší z r. 1419.
Kostel sv. Petra a Pavla v Lindavě
Pohled na kostel od jihozápadu
© Pavel Vítek 07/2012
Graficke pismenko Vesnice Lindava patří v současnosti pod Cvikov, nachází se asi 4 km jižně od jeho centra. Obec je v posledních letech známá hlavně díky nově vzniklé sklářské huti „AJETO“, i když sklářská výroba zde byla již v minulosti, zejména výroba zrcadel.

historie

Obec Lindava byla založena pravděpodobně na počátku 14. století. Původní dřevěný kostel zde byl vystavěn někdy okolo roku 1500. Nový kostel sv. Petra a Pavla byl postaven v letech 1699–1702. Původně tento kostel patřil jako filiální ke Cvikovu, až roku 1722 byla v Lindavě zřízena samostatná farnost. Nový kostel byl původně bez věže a jako zvonice proto sloužila stará dřevěná věž pocházející z původního kostela. Roku 1714 byla na kostele

popis

Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v severozápadní části obce na mírném návrší. Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu. Ukončena je presbytářem. Na severní straně je vztyčena hranolová věž, ke které je přistavěna obdélná předsíňka. Hlavní oltář je pseudobarokní a pochází z roku 1898. Roku 1901 proběhlo restaurování interiéru kostela, klenby lodi i presbytáře byly vyzdobeny pseudobarokními štukovými dekoracemi. Původní kostelní varhany byly

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)