Hrady.cz
Barokní zámek, původně tvrz z r. 1447. Kolem r. 1609 tvrz přestavěna na pravděpodobně renesanční zámek. Ten koupil r. 1764 ústav šlechtičen, který zámek v l. 1766–68 přestavěl na trojkřídlou pozdně barokní budovu. R. 1820 jižní křídlo vyhořelo.
Chříč
Graficke pismenko Ve vsi, která se poprvé připomíná r.1318 stávávala tvrz ze které se již nic nedochovalo. Dnes zde můžete nalézt pozdně barokní dvoukřídlý zámek z r. 1766 jehož třetí křídlo bylo zbořeno někdy v r. 1820. K zámku je přistavěn kostel sv. Jana Nepomuckého. Nedaleko Chříče byla nalezena žíla antimonové rudy, která se zde těžila až do roku 1886.
28.5. 2002

historie

Ves Chříč se v pramenech objevuje poprvé v r. 1318, kdy náležela Buškovi z Krašova. R. 1447 ji od Otíka ze Šanova koupil Sezema z Malšína za 170 kop grošů, a tehdy se zde také poprvé připomíná tvrz, v níž r. 1471 Otík zemřel. Od r. 1475 byl majitelem vsi Chříče, tvrze a dvora Zikmund z Rncmaule, v r. 1531 je koupil Václav ze Strojetic a v r. 1540 Lažanští z Bukové. R. 1560 tu hospodařili bratři Šebestián a Oldřich Katanští, kteří k chříčskému

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 14.2. 2006

Plzeň-sever  (PS)