Den boje za svobodu a demokracii
Kaplička se zvoničkou Panny Marie byla postavena r. 1902 manželi Stejskalovými na místě původního dřevěného kříže. V průčelí stavby je ve výklenku obraz Panny Marie s Ježíškem. Kaplička měla být v 50. letech 20. století stržena, zachránilo ji však to, že byla v mapách vedena jako orientační bod.
kaplička (zvonička) Panny Marie
Graficke pismenko Kaplička se zvoničkou Panny Marie stojí na Hrušovanském náměstí v Dolních Chabrech, městské části Prahy 8. Byla postavena na místě dřevěného kříže roku 1902 manželi Stejskalovými na prostranství před jejich statkem čp. 11 (zrekonstruovaný statek dnes slouží jako sídlo Městského úřadu a kulturní centrum Chaberský dvůr). Stavba má půdorys kříže, v její přední části jsou tři výklenky – v tom největším je obraz Panny Marie s Ježíškem, zbylé dva jsou prázdné (původní obrazy Panny Marie s dítětem a andělů se nedochovaly). Nad svatým obrazem je nápis "Pros za nás o Maria" a letopočet 1902. Za 2. sv. války byl zvon zrekvírován Němci, po ...
E.H. - zdroj MČ Dolní Chabry (http://www.dchabry.cz), 18.1. 2013

Praha 8-Dolní Chabry