hrad Čičava

Čičavský hrad, Čičva, Chichva, Chychowa, Chychua
Zřícenina hradu postaveného Rozhanovci patrně v l. 1309–1316. V 16. stol. byl místem župních shromáždění. Od r. 1527 v majetku Drugethů, dobyt a vypálen r. 1527 Janem Zápolským, r. 1684 vzbouřenci I. Thökölyho, r. 1704 obsazen povstalci Františka II. Rákócziho. Pobořen císařskými vojsky r. 1711.
Čičava
Zřícenina hradu Čičava stojí na návrší (225 m n. m.) nad osadou Podčičva, která je součástí obce Sedliská. K hradu vede zelená turistická značka.
6.1. 2013

historie

Strážnímu hradu, ležícímu na strmém výběžku s výhledem daleko do kraje, předcházelo již v době bronzové výšinné sídliště. Roku 1270 zdejší území Čičavu (terra Cicva) získal od krále Štěpána V. Uherského za věrné služby magistr Reynold, předek pánů z Rozhanovců (Rozgonyiové). Hrad Čičavu postavili zřejmě jeho synové někdy v období 1309–1316. Hrad je prvně zmiňovaný roku 1316, kdy vlastník Čičavy magistr Petr odměnil kapitána hradu Mikuláše

Roman Zikmund, E.H. podle Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček, Martin Bóna, Libri 2007; Kulturní krásy Slovenska \ Hrady - nejkrásnější zříceniny, Daniel Kollár, Jaroslav Nešpor, Dajama 2007; Kniha o Čičave, Marián Tkáč, Print-Servis 1998, 16.12. 2012

Loupeživý rytíř
    Jeden čas býval častým hostem na hradě Čičavě loupeživý rytíř Kamát, kterému se líbila Marie, hezká dcera hradního pána Bakoše, ale ještě více ho zajímalo její bohaté dědictví. Dívce se původně nápadník líbil, ale později odhalila jeho pravou motivaci. Otevřela oči svému otci, který vlivu rytíře zcela propadl, a ten Kamáta vyhnal. Rytíř přísahal pomstu – když se mu naskytla příležitost, vylákal Marii z hradu a unesl jí do dalekých lesů, aby

E.H. - Kulturní krásy Slovenska \ Hrady - nejkrásnější zříceniny, Daniel Kollár, Jaroslav Nešpor, Dajama 2007, 7.1. 2013
    Čičavská kniha lží a klamů
    V 16. a 17. století byla na hradě kniha lží a klamů, obecně známá jako Čičavská kniha, do které se zapisovaly společně se jmény lhářů všechny možné lži a klamy. Věčnou památkou, která po knize zůstala, je prý každodenní strašení, kdy se na hradě scházejí a rozmlouvají spolu duchové lhářů a podvodníků. Podle této knihy vzniklo i známé pořekadlo "I toto by se mělo zapsat do Čičavské knihy".
    Čičavský poklad
    Podle jedné z pověstí je pod troskami hradu bohatý poklad, který tam ukryli zbojníci a loupeživí rytíři. Kdo by chtěl poklad získat, musí na Velký pátek kopat ve sklepení hradu a dostane se tak do rozlehlé síně. Uprostřed komnaty je velká železná truhlice plná zlata, kterou hlídá velký černý pes. Je to strašné zvíře, kterému z očí vychází jasná záře a z tlamy šlehají plameny. Hříšné a špatné lidi prý pes a také padající kameny odeženou, ty hodné

popis

Hrad byl původně malou pevností s věží a nádvořím nepravidelného tvaru, která byla chráněna hradbou. Na nádvoří stál třípatrový obytný palác. Koncem 14. století byl hrad rozšířen o nové předhradí směrem k jihozápadnímu svahu. Na přelomu 15. a 16. století byl hrad významně přestavěn a opevněn – byla přistavěna dělová bašta, která hlídala cestu vedoucí pod hradem. Předhradí a hradní jádro chránily další bašty, hospodářské předhradí zajišťovala na

E.H. podle http://cs.wikipedia.org/; Encyklopedie slovenských hradů, Miroslav Plaček, Martin Bóna, Libri 2007; http://www.zamky.sk; Kulturní krásy Slovenska \ Hrady - nejkrásnější zříceniny, Daniel Kollár, Jaroslav Nešpor, Dajama 2007, 9.1. 2013

Slovensko
    Prešovský