Hrady.cz
Pivovar vznikl před r. 1556. Jeho prvním doloženým majitelem byl Burian Osovský z Doubravice. Od pánů z Doubravice získala pivovar obec a pivo vařila ve vlastní režii. Poté jej prodala soukromým vlastníkům, posledním byl František Nikodem. R.1942 ukončena výroba piva a r. 1948 byl pivovar zrušen.
© Milan Caha 06/2012
Graficke pismenko Pivovar vznikl před rokem 1556 jako panský. Jeho prvním doloženým majitelem byl Burian Osovský z Doubravice. Od pánů z Doubravice získala pivovar obec a podle účetních záznamů z 18. století pivo vařila ve vlastní režii. Později prodala pivovar soukromým vlastníkům. Posledním z nich byl František Nikodem. V roce 1942 zde byla výroba piva ukončena a v roce 1948 byl pivovar zrušen. Část areálu byla demolována. V zadní části se dochovaly rozsáhlé pivovarské sklepy. Areál je v současné době (r. 2012) opuštěný a je na prodej.

technická památka
     Třebíč  (TR)