Hrady.cz
Klášterní pivovar postaven roku 1764. Roku 1785 byl klášter zrušen a správu pivovaru vykonával náboženský fond. V roce 1825 jej koupil kníže Bedřich Öttingen-Wallerstein. Poslední soukromý majitel, Cyril Bartoň rytíř z Dobenína, koupil pivovar v roce 1910. V roce 1948 byl znárodněn,1950 uzavřen.
© Milan Caha 12/2012
Graficke pismenko Založení pivovaru ve Zbraslavi souvisí se vznikem cisterciáckého kláštera na konci 13. století. První písemný doklad o zdejším pivovaru najdeme ale až v dopise, který napsal císaři Rudolfu II. opat Antonín Flaming 22. 6. 1593. Nový pivovar byl postaven v sousedství kláštera v roce 1764 za opata Desideria Duchoslava Andrese. Dlouhá budova hlavního traktu, kde se nacházel hvozd, humna, skladiště a další prostory tvoří dnes severní frontu Zbraslavského náměstí. Voda byla do pivovaru přiváděna starým klášterním potrubím z pramenů na Královně. V této době pivovar vařil ročně cca 50 várek po 34 sudech. V roce 1785 byl klášter zrušen a správu ...

technická památka
    Praha 5-Zbraslav