Hrady.cz
Tvrz Jana Chvalkovského z pol. 16. stol. R. 1611 ji prodává Jan ml. Dobřenský z Dobřenic Markvartu Stánovskému ze Sovojovic, ten r. 1613 Albrechtu Václavu Smiřickému, poté obdélná křížově a valeně klenutá budova využívána jako hospodářská budova, od r. 1827 jako hostinec, později soukromé obydlí.
Velký Třebešov
Celkový pohled
Graficke pismenko První zmínka o vsi je z roku 1355, kdy byla součástí majetku Albrechta z Rýzmburka. Tvrz pravděpodobně vznikla až v polovině 16. století, kdy zde sídlil Jan Chvalkovický, po jeho smrti v roce 1548 potom jeho syn Jiří. Přímo je tvrz zmiňována až roku 1611, kdy ji od Jana ml. Dobřenského z Dobřenic kupoval Markvart Stránovský ze Sovojovic. V roce 1613 koupil zdejší panství Albrecht Václav Smiřický ze Smiřic, který ho připojil ke svému náchodskému panství, a tvrz od té doby sloužila jako hospodářská budova dvora. K Náchodu pak Velký Třebešov patřil až do konce feudálního období. Poslední zmínka o tvrzi se objevuje při konfiskaci trčkovských ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI., Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 15.12. 2012

popis

Obdélníková budova bývalé tvrze v současnosti slouží jako soukromé obytné stavení (čp. 1.). V interiéru zachovány křížové a valené klenby, v přízemí a klenuté valené sklepy.
    Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 16.12. 2012

Náchod  (NA)
    Velký Třebešov