Hrady.cz
V pozdně renesanční zámek byla přestavěn na starší tvrz v první pol. 17. stol. rodem Magnášů. V roce 1825 byl zámek po požáru obnoven a přestavěn. K budově přiléhá dvůr a rozsáhlý park.
Vstupní průčelí

Zámecký park v Moravci

Graficke pismenko Od roku 1996 je přilehlý zámecký park pod správou Moravského zemského muzea v Brně, má rozlohu přibližně 3ha. Obsahuje velkou sbírku exotických dřevin, zásluhu na tom má především Gabriel hrabě Gedenus, který zámek vlastnil na konci 19.století. Park je známý především pro své rododendrony a azalky, k nejvýznamějším dále patří dřeviny jako Magnolia soulangiana, jedle kavkazká, barevné formy javorů či různé cypřišky. Mezi nejcennější se však řadí borovice Jeffreyova a jedle stříbrná.

turistické

Park kolem zámku obsahuje řadu vzácných stromů, které dle informací bývalého zámeckého zahradníka p. Dobrovolného nechal osobně zasadit Gabriel Ludwig Franz Ghislain hrabě Gudenus, který byl údajně vystudovaným dendrologem. Bližší informace o parku jsou jednak na tabuli u vchodu a jednak na domovské stránce obce. Na jaře v parku nádherně kvetou rododendrony, na podzim tam pak rostou houby. Místní je ale nesbírají, nechávají je jako turistickou

Rostislav Nebola, 22.6. 2007

historie

V Moravci stávala původně tvrz, připomínaná poprvé v r. 1374. V l. 1385 - 1386 náležela Vítu z Kralic, na počátku 15. století pak Staníku z Chvališova. Od poloviny 15. století drželi tvrz Gedeonové z Olešničky, až ji v r. 1514 Jiří Gedeon prodal spolu se vsí Moravcem Beneši Z Vahančic. Dále náleželo zboží Pernštejnům a Lhotským ze Ptení. Po Bílé hoře byl statek zkonfiskován dalšímu majiteli, Vilému Munkovi z Ejvančic, a koupil jej Hanuš Jakub

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 26.4. 2004

tvrz přestavěná na zámek