Hrady.cz
Tvrzištní pahorek připomíná tvrz, která byla postavena cca na přel. 13. a 14. stol., kdy vesnice patřila k nothaftským a poté leuchtenberským lénům. Od poč. 15. stol. do 30. l. 17. stol. v majetku Steinbachů ze Steinbachu, kteří postavili poč. 16. stol. ve vsi nové sídlo a tvrz poté zřejmě zanikla.
Pohled na tvrziště od hřbitovní zdi
Vesnice Kostelní Bříza spadá pod město Březová, od kterého je vzdálená cca 2,5 km jižně.
31.1. 2013

historie

Dnešní vesnice Kostelní Bříza (pův. Kirchenbirk) vznikla asi již na přelomu 13. a 14. století a patrně od počátku svojí existence patřila k nothaftským a posléze leuchtenberským lénům. Od počátku 15. století byla Kostelní Bříza v majetku Štampachů (Steinbachové ze Steinbachu), kteří drželi Kostelní Břízu až do 30. let 17. století, kdy ji od nich koupili Winklerové z Heimfeldu. Od r. 1682 patřila Kostelní Bříza Multzům z Valdova a posléze dalším

Jan Boukal, E.H. podle zdrojů: P. Hereit - J. Miler: Tvrziště na okrese Sokolov. Hláska 3, 1992, č. 1; Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II., Praha 2000; http://monumnet.npu.cz; http://kostelnibriza.cz, 14.11. 2012

pověsti

Podle pověsti existovala pod tvrzí tajná chodba, která vycházela ze „starého sídla" a měla končit v tzv. Kostelním lese pod tehdejší okresní silnicí (zřejmě silnice do Rudolce).

popis

Tvrziště v Kostelní Bříze se nachází severozápadně od kostela při hřbitovní zdi, podoba tvrze která zde stála není známa. Tvrzištní pahorek má rozměry zhruba 18 x 14 m a převyšuje okolní terén až o 1,5 m. Bývalý příkop je patrný pouze v náznacích na severním okraji tvrziště, na východní straně byl poškozen při výstavbě zdi hřbitova.
    Jan Boukal, zdroj: Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí II., Praha 2000, 2.2. 2013

Karlovarský kraj