Hrady.cz
Původně hrad poprvé zmiňovaný v Kosmově kronice k r. 1100. V gotice opevněn a rozšířen. R. 1665 vyhořel. V 17. st. přestavěn na barokní zámek. Velkolepý sál předků podle projektu J. B. Fischera z Erlachu. Později upravován klasicistně a romanticky.
Graficke pismenko Před takřka desíti lety točil na zámku Vranov režisér Zdeněk Zelenka pohádku Nesmrtelná teta. V září 2001 točil na zámku také Zdeněk Troška film Andělská tvář.
Jenny / Výlety, 11.1. 2005

historie

Hrad Vranov, připomínaný poprvé v r. 1100, náležel pů vodně znojemským knížatům a byl součástí systému opevnění chránícího Moravu proti Rakousům, jeho rakouským protějškem byl hrad Hardeck, stojící 5 km jihovýchodně na témže břehu Dyje. Nejstarší část Vranova pochází z druhé poloviny 13. a ze 14. století; jeho starší, či dokonce původní podoba je již sotva zjistitelná. Hradní jádro, tvořené palácem, válcovou věží a věží s kaplí, zaujímalo

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor