Hrady.cz
Komplex barok. kostela Nanebevzetí P. Marie a sv. Maří Magdaleny s klášterem křižovníků byl vybudován na místě staršího kostela v l. 1687–1728 dle plánů Kryštofa Dientzenhofera. Vyhlášené poutní místo. Bohatá, převážně barok. výzdoba i výbava, vytvořená výjimečnými umělci. Rekonstrukce v l. 2009–11.
celkový pohled
Graficke pismenko Obec Chlum Svaté Máří leží 10 km západně od Sokolova a 15 km severovýchodně od Chebu. Do Chlumu Svaté Máří dojedete po silnici R6 a na výjezdu Kynšperk nad Ohří je to pak 10 km. Poutní kostel s klášterem se nachází na kopci ve středu obce a je její nepřehlédnutelnou, zdaleka viditelnou dominantou.

Historie kostela a kláštera (proboštství) řádu křižovníků s červenou hvězdou
    Historie kostela a kláštera (proboštství) řádu křižovníků s červenou hvězdou Historie komplexu kostela s klášterem křižovníků s červenou hvězdou, oblíbeného poutního místa, začala ve 14. století. S místem se pojí legenda o zde nalezené zázračné mariánské sošce. Na místě jejího nálezu byla vybudovaná nejprve dřevěná kaple, o kterou se starali křižovníci (od r. 1383 zřízena nadace pro dva kněze). Poté, co byla kaplička vypálena, byl na jejím

Pavel Vítek, E. Horáková dle zdrojů: Kolektiv vědeckých pracovníků Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze, Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1977; www.portalchodov.cz; Encyklopedie českých klášterů, kol. autorů, Libri 1997, 1.11. 2012
    Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou
    Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou je jediný církevní rytířský řád, založený v Českých zemích – a jediný mužský řád založený ženou. Řád se vyvinul z laického špitálního bratrstva, založeného sv. Anežkou Českou r. 1233 při kostele sv. Haštala v Praze. Na řád povýšil bratrstvo papež Řehoř IX. r. 1237. Hlavní náplní činnosti řádu bylo zakládání a provozování špitálů a působení v duchovní správě. Řeholníci sídlili v komendách (komturiích).
    E. Horáková podle wikipedia.org, 30.10. 2012

popis

Komplex budov kláštera a kostela má obdélný půdorys, směrem do náměstí je průčelí kostela s věžemi, na které navazují z obou stran přilehlá křídla kláštera se vstupními portály. Klášter obepíná kostel a nádvoří kolem něho. Nádvoří jsou na severní i jižní straně kostela dělena příčným křídlem na dvě menší. Kostel je postaven na půdorysu latinského kříže. Průčelí je dvouvěžové, patrově dělené, završené štítem, dolní část průčelí se vstupním

Pavel Vítek, E. Horáková dle zdrojů Kolektiv vědeckých pracovníků Ústavu teorie a dějin umění ČSAV v Praze; Umělecké památky Čech 1., Emanuel Poche a kol., Academia 1980, 31.10. 2012

klášter
    Karlovarský kraj