Hrady.cz
V místech zámku stávala tvrz, za třicetileté války zničená. Antonín Veith zahájil roku 1840 stavbu zámečku v maurském slohu, který nazval Slavín, určeného k uložení Schwanthalerových soch. Ze zamýšlených čtyř věží stojí jen jediná, areál nedostavěn.
Zámeček od branky
Graficke pismenko Přímo nad vesničkou Tupadly na vrchu Kostelec, na místě, kde stávala do roku 1650 tvrz, Vás zaujme trčící věž nedokončeného neorománského zámečku s názvem Slavín. Tento zámek s maurskými prvky, postavený roku 1840 měl být místem umístění 24 soch významných postav českých dějin.
Pouze 4 však byly dokončeny a nyní jsou umístěny v Panteheonu Nár. muzea v Praze.
28.5. 2002

historie

Přibližně na dnešního zámku stávala tvrz jménem Kostelec, o jejíchž osudech však před rokem 1542 není nic známo. Od počátku 16. století byl majitelem Kostelce rod Holanů z Jiljova, o jehož jednom členu se činí zmínka roku 1532. O deset let později bratři Jan, Václav a Jindřich Holanové po požáru desk zemských přiznali, že jsou v držení tvrze Kostelec s dvorem a mlýnem, s částí obce Želíz, a že to vše měli po svém otci. Krátce poté se však statek

Poskytovaná informace při otevření památky ve dnech evropského dědictví, 26.9. 2004

Mělník  (ME)